Akü Takviyesi

Akü Takviyesi Araç kullanıcılarının en çok hizmet aldığı konulardan biri de akü takviyesidir. Araçlarda amperaj dengesinin sağlanamadığı durumlarda ve elektrik akımının üretilemediği durumlarda akü biter ve bu durum mutlaka yeni bir akü takviyesini gerektirir. Kara taşıtlarında amperaj dengesini sağlayabilmek ve alternatörün ürettiği gücü dengeleyebilmek, bir kısmı gerekli durumlarda kendi üzerine doğru çekmek akünün görevidir. Araçlar için çok önemli bir çalışma mekanizması olan akü çeşitli durumlarda çalışma güçlüğü çekebilir veya tamamen boşalabilir. Araçlar için olmazsa olmaz parça olan akülerin ise bilinen ortalama ömürleri 4 ile 5 yıldır. Beklenmedik bir anda, bu ortalama ömür bitmeden karşılaştığınız akü problemleriniz ve akü takviyesi için firmamızdan profesyonel destek alabilirsiniz.

Akü Nasıl Çalışır?

Her türlü motorlu taşıt için olmazsa olmaz parça olan akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo ederken, herhangi bir ihtiyaç halinde bunu elektrik enerjisi olarak sunan cihaza verilen addır. Bu cihazın öncelikli görevi ilk anda çalışabilmesi adına marş motoruna elektrik akımı vermektir. Aynı zamanda araç motoru çalışmazsa kullanılacak alıcılara akım gönderir ve motor çalışırken elektrik sisteminde voltaj ve amperaj dengelemesini sağlar. Böylelikle yüksek devirlerde alternatörün üreteceği voltaj değeri bazen fazla yükseleceğinden alıcıların göreceği potansiyel zararı engellemiş olur. Akünün içine sülfürik asit ve saf su karışımıyla elde edilmiş elektrolit konularak elemanlar arası kurşun köprülerle seri olarak bağlantı sağlanır.

Akü Neden Boşalır?

Akü, genel anlamda hareket eden her türlü motorlu aracın ihtiyacı olan bir enerji sağlar. Bu nedenle otomobillerden otobüslere, otobüslerden pikaplara kullanılan araç ne olursa olsun pek çok sürücü akü boşalması sonucu akü takviyesi hizmetine ihtiyaç duyabilir. Akünün boşalması ise çeşitli nedenlerle açıklanabilir. Akü cihazı ortalama 4 ile 5 yıl süresince işlevini koruyabilecek şekilde üretilen ve araca gereken elektrik akımını sağlayan ünite görevi gören bir cihazdır. Bu nedenle araç çalışmıyor durumda bile olsa cihaz kendi kendini şarj edebilecek mekanizmaya sahiptir. Aracın ilk çalışma anında elektrik enerjisi sağlayan bu cihaz ortada mevcut enerjiyi tüketen bir durum olmadıkça sorunsuz çalışır. Hatalı kullanım ve bazı unutkanlık durumları akü ünitesinin boşalmasına sebep olabilir. Kısa mesafede araç kullanmak, farları açık unutmak, radyoyu açık unutmak ve çok uzun süre araç kullanmamak gibi durumlar akü takviyesi gerektiren sonuçlara yol açabilir.

Akü Takviyesi

Akü Takviyesi

 Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Aküde bir sıkıntı gözlenmesi; boşalması, bitmesi veya ömrünün tamamen doldurması çok sık rastlanan bir araç sorunudur. Bu konuda dünya genelinde yapılan bir araştırma sonuçlarında elde edilen bilgiye göre, sürücülerin yol yardımı almak adına irtibat kurduğu yol yardım firmalarından talep ettiği hizmetlerin başında akü takviyesi geliyor. Normal şartlarda iyi bir bakım yapılan akü ünitesinin ömrü 6 ile 7 yıl süresine kadar uzatılabilir. Bakım ve temizliğinde gres yağı kullanılarak düzenli bir şekilde kir ve paslardan arındırılan aküler uzun süre boyunca kullanılabilir. Ancak yine de hiç beklenmedik bir zamanda akünüz aniden arıza yapabilir veya ömrünü doldurabilir. Böyle durumlarda akü uyarı işareti sönmüyorsa akünün bittiği anlaşılabilir.

Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Akü şikâyetiyle firmamızla irtibat kurduktan sonra profesyonel bir şekilde yol yardım hizmeti sağlıyoruz. Öncelikle akü sorununun nedeni tespit edilerek takviye hizmetine başlanır. Motoru ve bütün elektrik yükleri kapatılır. Aküden aküye bağlantı yeni bir araç ile sağlanır. Bağlantı sağlanacak araç- akü gerilim sistemi aynı olmalıdır. Bağlı kabloların araçlarda hareketli veya sıcak noktalara temas etmediğinden emin olunmalıdır. Gerekli tedbirler alındıktan sonra ilk aşama olarak takviye kablosunun kırmızı ucu arızalı olan akünün terminaline(+) bağlanır. Daha sonra takviye kablosunun siyah ucu(-) diğer dolu olan akünün terminaline, aküsü boşalmış aracın kaportasında herhangi metal bir bölmeye bağlanır. Nihayetinde ilk dolu akülü araç, sonrasında boş akülü araç çalıştırılarak boş akülü araçtan başlayarak önce negatif ibaresi olan sonra pozitif ibaresi olan terminallerden başlanarak kablolar sökülür ve akü takviyesi işlemi bitirilir.

Akü Nasıl Şarj Edilir?

Kapağı açılabilen akü türlerinde şarj süresi 20 ile 35 derece arasında bütün bölümlerdeki elektrolit yoğunluğunun 1.280 g/cm3 olmasına bağlı bir durumdur. Bu değere erişilmesi durumunda mevcut şarj kesilir. Yarım saat süreyle dinlendirilen aküde elektrolit seviyesi maksimum çizgi noktasına ayarlanarak üzeri silinerek araca takılır. Şarj cihazının açık olmadığından emin olarak işe başlanır. Aküde şarj seviyesi tespit edildikten sonra akü ve şarj cihazı birbirine bağlanır. Pozitif başlık pozitifle ve negatif başlık negatifle eşleştirilir. Dilenen akım ve voltaj değerlerine göre son ayarlamalar yapılır ve şarj etme işlemi gerçekleştirilir. İşlem bittikten sonra uçları ayırmadan önce şarj cihazının kapatılmasına önem verilir.

Akü Donar mı?

Aküler hava şartlarına bağlı olarak donabilir. Tam şarjlı halde bir akünün donma ısısı -50 il 70 derece arasındadır. Genelde normal şarjlı bir akümülatör donmasa bile deşarj olan aküler bazı seviyelerde donma ihtimaline sahiptir. Özellikle soğuk havaların olduğu kış mevsiminde akünüzün şarjına normalde olduğundan daha fazla dikkat etmelisiniz. Stoklama ve saklama yönünden kapalı alanda stoklama yapılması donmanın önüne geçebilir. Çünkü akü ünitelerinin deşarj oranları sıcaklık ile paralel bir biçimde artar veya azalır. Araç üzerinde çalışma bakımından sıcak havalarda akünün marş gücü arttığından aküdeki yıpranma da artabilir. Bu nedenle sıcak havalarda akü kullanımı akünün ömrünün daha az olmasına sebep olabilir. Bunun gibi problemlerinizde firmamızdan destek alabilirsiniz.

Aküler Çevreye Zararlı mı?

Akümülatörler sülfürük asit çözeltisi, poliprolen kutu ve kurşundan oluşan sistemlerdir. Bu nedenle akü üniteleri kullanılamaz duruma geldiğinde çevre için riskli atık grubuna girerler. Etkin bir geri dönüşüm sistemi sayesinde akünün içinde bulunan maddelerin geri kazanılması mümkündür. Ülkemizde etkin bir şekilde akü atıklarının geri dönüşümü mevcuttur.